Vardagskonst

Men du har ju två.

 

 

T: Får panik över att tiden springer ifrån mig. Vill kapsla in. Hon är så otroligt omtyckbar nu.

S: Gud jag vet precis vad du menar. Tänker på det minst en gång om dagen.

T: Men du har ju två. Då får du allt gånger två. När en era är över med den ena så börjar ju den andra.

S: Det spelar ingen roll. Det är nästan värre, för då blir det mycket tydligare att allting faktiskt tar slut.

Den vresiga närvaron.

Jag vaknar först. Signe ligger fortfarande på min arm, med rosa tuschfläckar i ansiktet och hårslingor på kinden. Det gör ont i min hals när jag sväljer. Halsfluss, kan det vara det? Försiktigt flyttar jag på min djupt sovande femåring. Lägger täcke runt den kalla lilla kroppen, som omedelbart sparkas av. Jag väntar lite och sen gör jag det igen.

Det smärtar när kaffet rinner nerför strupen, men efter en halv kopp känns det lite bättre. Rösten är annorlunda och jag får viska när jag pratar. I möten beordras jag att ta ledigt. Att vara sjuk och ta hand om mig själv. Jag inser att jag inte längre vet vad det innebär.

I DN läser jag en recension om utställningen ’Göteborgskoloristerna’. Jag såg den för ett tag sedan. Hänfördes av färgerna. Recensenten Dan Jönsson beskriver ’Huvud’, en av mina favoriter, så träffande: ”…överrumplar med en vresig skulptural närvaro.”. Kommer på att jag köpte med mig den hem. Den ska jag hänga upp idag. Så att den kan överrumpla mig mellan varven, med sin vresiga närvaro.

Pizza, ord, champagne och sånt.

Kugge kommer på besök. Vi dricker champagne, som hon packar upp ur ryggsäcken, och äter pizza på mitt kontor. I mig finns en liten dos sorg, som snart ska bli värre, men det vet jag inte än. Där och då känns det överkomligt, inte ännu outhärdligt. Jag blir inspirerad av Kugges böcker, som landar på mitt skrivbord, och hoppar på hennes skrivkurs. Bland mina anteckningar finns det en idé till någonting. Jag kan lika gärna försöka ge den lite liv.

När skrivkursen börjar, tar mitt skrivande plötsligt fart. Men jag inser att jag har lurat mig själv; det räcker inte med att bara läsa för att hålla språket levande. Man måste också använda sina ord, tygla och forma dem till något. Använda dem på något sätt. Annars finns risken för att de bara smälter in bland tankarna och gömmer sig bakom veckans inköpslista, teamsmöten, deadlines och godnattsagor.

Inspiration för vasen Flood från House Doctor

I julas fick jag vasen Flood, och den står fortfarande oanvänd, eftersom jag inte riktigt vet vad som passar i den. Och jag har inte riktigt orkat ge mig in på några spektakulära blomsterarrangemang, som känns helt orimliga till vardags. Det finns inte heller jättemycket inspiration men nu har jag hittat ett par favoriter, som jag tänker kan vara till användning för fler än mig.

Bild från Dora

Mimosa är en av mina favoriter, dessvärre hinner den alltid torka innan jag ens kommit innanför dörren. Synd, men den är fin ändå och gör sig bra torkad. Jag tror till och med att jag har en kvist på kontoret som stått där sedan jag flyttade in. Mimosan kostar en slant och är bara tillgänglig under en viss period av året, tror det är ungefär en kvart i februari, men är inte helt säker. I vilket fall – perfekt att torka och ha länge i den här typen av vas.

Bild från Oslo Deco

Brudslöja passar liksom Mimosan, att torka. Men jag skulle nog låtit kvistarna vara lite längre och haft några fler så det blev mer av ett moln.

Bild från Floramor och krukatös

Här finns en fin bas som håller länge och som torkar fint, kombinerad med snittblommor som går att byta ut då och då. Men det kräver att resten får torka upp ordentligt mellan varven, så de inte står konstant i vatten och till slut möglar.

Bild från SMOKK Furniture

Franska tulpaner, anemoner och vallmo, så vansinnigt fina blomsorter. Men dyra och kanske inte en bukett man byter ut på fredagarna, men skulle absolut kunna unna mig en sådan mix då och då. Fint att blommorna får följa vasens form och bli en sorts förlängning av den.

Bild från Dora

Det här blir kanske en varianten jag provar först – en stökig bukett i olika nivåer.

Bild från Floramor och krukatös

Här har vi en klassisk kombination – det hårda och rustika med skira och spretiga. Ett jättefint alternativ för den som bara vill ha in lite grönt. Men jag funderar på hur hållbart just de här blommorna (som jag inte vet namnet på), jag har ett vagt minne av att de nickar till ganska fort. Men jag är inte säker. Själv skulle jag nog använt mig av mer robusta grenar och kvistar.

Bild från Ida Hjalmarsson

Och detta. Som ett fyrverkeri med spretiga, bugande, skira och mer praktfulla blommor på olika nivåer.

Lekfullt skandinavisk minimalism från HAY.

HAY – snygga vardagsgrejer som gärna får stå framme. Färgglada skålar att ha frukten i, mönstrade koppar för det där kaffet man aldrig dricker upp och köksgrejer som inte behöver gömmas i skåp. Dessutom älskar jag kombinationen av djärva nyanser och mjuka pasteller, samt den rena, strömlinjeformade stilen. Modigt, minimalistiskt, funktionellt och färgglatt på en och samma gång. Perfekt.

Produkter
STRAP MIRROR NO 2 / PAO FLOOR LAMP / SPIN SAUCER / BOROSILICATE CUP /
SOWDEN TOASTER / TIN BY SOWDEN / SPIN BOWL / SPLASH PLATTER /

Bilder
hay.dk